Γ.1 Τεκμηρίωση της Αναγκαιότητας του σχήματος Συμβούλου Ανάπτυξης και Βιωσιμότητας Νεοφυών Επιχειρήσεων
Με τον όρο Σύμβουλο, στο πλαίσιο των startup επιχειρήσεων αναφέρεται σε ένα έμπειρο άτομο που παρέχει καθοδήγηση, υποστήριξη και συμβουλές σε επιχειρηματίες ή ιδιοκτήτες επιχειρήσεων σε πρώιμο στάδιο. Σύμβουλος είναι κάποιος που έχει ήδη περάσει από τις προκλήσεις και τις επιτυχίες της έναρξης και της λειτουργίας μιας επιχείρησης και είναι πρόθυμος να μοιραστεί τη γνώση και την εμπειρία του με άλλους.
Ο ρόλος ενός συμβούλου στο οικοσύστημα startup είναι να παρέχει πολύτιμες γνώσεις, γνώσεις του κλάδου και πρακτικές συμβουλές με βάση τις δικές του εμπειρίες. Λειτουργεί ως έμπιστος σύμβουλος, βοηθώντας τους επιχειρηματίες να ανταπεξέλθουν στις πολυπλοκότητες της έναρξης και της ανάπτυξης μιας επιχείρησης.
Ένας σύμβουλος μπορεί να προσφέρει καθοδήγηση σε διάφορες πτυχές της διαδικασίας έναρξης μιας επιχείρησης, όπως:
- Στρατηγική Κατεύθυνση: Βοήθεια στον καθορισμό επιχειρηματικών στόχων, οράματος και στρατηγικής.
- Επιχειρηματικό Σχεδιασμό: Παροχή σχολίων και συμβουλών για επιχειρηματικά σχέδια, ανάλυση αγοράς και οικονομικές προβλέψεις.
- Δικτύωση: Παρουσίαση των επιχειρηματιών σε σχετικές επαφές, πιθανούς συνεργάτες ή επενδυτές.
- Ανάπτυξη δεξιοτήτων: Κοινή χρήση εμπειρογνωμοσύνης σε συγκεκριμένους τομείς όπως το μάρκετινγκ, οι πωλήσεις, τα κανάλια διανομής ή/και τα οικονομικά της επιχείρησης.
- Επίλυση Προβλημάτων: Βοήθεια στην υπέρβαση προκλήσεων και παροχή εναλλακτικών προοπτικών για την εξεύρεση λύσεων.
- Συναισθηματική Υποστήριξη: Προσφέρει ενθάρρυνση, κίνητρο και επιβεβαίωση κατά τη διάρκεια των διαφόρων προκλήσεων της επιχειρηματικότητας.
- Απολογισμός: Οι επιχειρηματίες κάνουν απολογισμό για τους στόχους και τις ενέργειές τους για να τους βοηθήσουν να παραμείνουν στην σωστή κατεύθυνση για την ένταξη τους στην αγορά.
Οι σύμβουλοι διαδραματίζουν ζωτικό ρόλο στο επιχειρηματικό οικοσύστημα παρέχοντας καθοδήγηση, σοφία και υποστήριξη στους επιχειρηματίες, γεγονός που μπορεί να αυξήσει τις πιθανότητες επιτυχίας τους. Η σχέση Συμβούλου-καθοδηγούμενου βασίζεται συνήθως στην αμοιβαία εμπιστοσύνη, τον σεβασμό και την προθυμία για μάθηση και ανάπτυξη μαζί.
Γ.2 Περιγραφή του αντικειμένου της Δραστηριότητας Συμβούλου Ανάπτυξης και Βιωσιμότητας Νεοφυών Επιχειρήσεων
Ένας Σύμβουλος μιας startup επιχείρησης είναι ένα έμπειρο άτομο που καθοδηγεί και υποστηρίζει επιχειρηματίες στο ταξίδι τους για την έναρξη και την ανάπτυξη μιας επιχείρησης. Μοιράζετε τις γνώσεις και την τεχνογνωσία που αποκτήθηκαν από τις δικές του επιχειρηματικές εμπειρίες για να βοηθήσουν την startup να περιηγηθεί στις προκλήσεις, να λάβει τεκμηριωμένες αποφάσεις και να επιτύχει τη μακροχρόνια βιωσιμότητα της επιχείρησης. Ο Σύμβουλος παρέχει συμβουλές, ανατροφοδότηση και ενθάρρυνση, ενεργώντας ως έμπιστος μέντορας για τον επιχειρηματία. Βοηθούν στην στρατηγική κατεύθυνση, τον επιχειρηματικό σχεδιασμό, την ανάπτυξη δεξιοτήτων, την επίλυση προβλημάτων και προσφέρουν συναισθηματική υποστήριξη. Η σχέση συμβούλου-καθοδηγούμενου βασίζεται στην εμπιστοσύνη, τον σεβασμό και την αμοιβαία δέσμευση για μάθηση και επίτευξη των στόχων της startup.
Γ.3 Επαγγελματικό Προφίλ
Ο Σύμβουλος Ανάπτυξης και Βιωσιμότητας Νεοφυών Επιχειρήσεων, είναι κάτι παραπάνω από έναν σύμβουλο επιχειρήσεων, είναι ένας επαγγελματίας που παρέχει εξειδικευμένη καθοδήγηση και τεχνογνωσία σε νέους επιχειρηματίες και νεοφυείς επιχειρήσεις. Ο ρόλος του είναι να βοηθά τις νεοφυείς επιχειρήσεις σε διάφορα επίπεδα της επιχειρηματικής τους εξέλιξης, βοηθώντας να ξεπεράσουν προκλήσεις και να μεγιστοποιήσουν τις πιθανότητες επιτυχίας τους. Το προφίλ ενός συμβούλου startup θα πρέπει να περιλαμβάνει:
Εμπειρία και τεχνογνωσία: Ένας σύμβουλος startup συνήθως διαθέτει ισχυρό υπόβαθρο στην επιχειρηματικότητα, τη διαχείριση επιχειρήσεων ή έναν συγκεκριμένο κλάδο σχετικό με την startup επιχείρηση. Μπορεί να έχει προηγούμενη εμπειρία ως επιτυχημένος επιχειρηματίας, στέλεχος ή σύμβουλος.
Γνώση κλάδου: Ένας σύμβουλος startup έχει εις βάθος γνώση του κλάδου ή της αγοράς στην οποία δραστηριοποιείται η startup. Παραμένει ενημερωμένος για τις τάσεις του κλάδου, τη δυναμική της αγοράς και τις βέλτιστες πρακτικές, επιτρέποντάς του να παρέχουν σχετικές και εξατομικευμένες συμβουλές.
Καθοδήγηση και Στρατηγικός Σχεδιασμός: Ο σύμβουλος βοηθά τις νεοφυείς επιχειρήσεις να καθορίσουν το επιχειρηματικό τους όραμα, τους στόχους και τις στρατηγικές τους. Βοηθούν στη δημιουργία επιχειρηματικών σχεδίων, στη διεξαγωγή έρευνας αγοράς και στην ανάπτυξη αποτελεσματικών στρατηγικών για ανάπτυξη και είσοδο στην αγορά.
Mentoring and Coaching: Ένας σύμβουλος startup ενεργεί ως μέντορας και «προπονητής», παρέχοντας καθοδήγηση και υποστήριξη στους επιχειρηματίες. Βοηθούν στον εντοπισμό δυνατών και αδυναμιών, προσφέρουν εποικοδομητική ανατροφοδότηση και βοηθούν τους επιχειρηματίες να αναπτύξουν τις δεξιότητες και τις ηγετικές τους ικανότητες.
Δίκτυο και συνδέσεις: Οι σύμβουλοι startup έχουν συχνά ένα εκτεταμένο δίκτυο επαφών εντός του κλάδου, συμπεριλαμβανομένων πιθανών επενδυτών, ειδικών του κλάδου και άλλων σχετικών ενδιαφερομένων. Αξιοποιούν τις συνδέσεις τους για να βοηθήσουν τις νεοφυείς επιχειρήσεις να αποκτήσουν πρόσβαση σε πόρους, συνεργασίες και ευκαιρίες χρηματοδότησης.
Επίλυση προβλημάτων και λήψη αποφάσεων: Οι σύμβουλοι startup βοηθούν τις νεοφυείς επιχειρήσεις στην επίλυση προβλημάτων και στη λήψη κρίσιμων αποφάσεων. Παρέχουν αντικειμενικές προοπτικές, βοηθούν στην αξιολόγηση των επιλογών και διευκολύνουν τις διαδικασίες λήψης αποφάσεων.
Χρηματοδότηση και σχέσεις με επενδυτές: Οι σύμβουλοι νεοφυών επιχειρήσεων μπορούν να βοηθήσουν στις προσπάθειες συγκέντρωσης κεφαλαίων, βοηθώντας τους επιχειρηματίες να προετοιμάσουν προτάσεις για επενδυτές, να συνδεθούν με πιθανούς επενδυτές και να περιηγηθούν στο τοπίο χρηματοδότησης. Μπορούν επίσης να παρέχουν πληροφορίες για την αποτίμηση, τη διάρθρωση των συναλλαγών και τις σχέσεις με τους επενδυτές.
Συνεχής Μάθηση: Ένας σύμβουλος startup ενημερώνεται για τις αναδυόμενες τάσεις, τις νέες τεχνολογίες και τις εξελίξεις του κλάδου. Συμμετέχουν στη συνεχή μάθηση για να ενισχύσουν την τεχνογνωσία τους και να φέρουν τις πιο πρόσφατες γνώσεις στις νεοφυείς επιχειρήσεις με τις οποίες συνεργάζονται.
Εμπιστευτικότητα και ηθική συμπεριφορά: Ένας αξιόπιστος σύμβουλος startup τηρεί αυστηρή εμπιστευτικότητα σχετικά με ευαίσθητες πληροφορίες που κοινοποιούνται από την εκκίνηση. Αποφεύγει τις συγκρούσεις συμφερόντων και διατηρεί τον επαγγελματισμό στις αλληλεπιδράσεις τους.
Πάθος και δέσμευση: Ένας επιτυχημένος σύμβουλος startup είναι παθιασμένος με την επιχειρηματικότητα και επενδύει πραγματικά στην επιτυχία των startups με τις οποίες συνεργάζεται. Επιδεικνύει υψηλό επίπεδο δέσμευσης, αφιερώνοντας χρόνο και προσπάθεια για να κατανοήσει τις μοναδικές προκλήσεις και ανάγκες κάθε startup.
Επιχειρηματική Βιωσιμότητα : Βασική καθοδήγηση του συμβούλου είναι η ανάπτυξη της αντίληψης, του προγραμματισμού και της κουλτούρας για μια καθόλα βιώσιμη επιχείρηση σε οικονομικό, κοινωνικό, περιβαλλοντικό, καινοτόμο και ευέλικτο περιβάλλον μιας νεοφυούς επιχείρησης. Με την εφαρμογή αυτών των αρχών, μια νεοφυής επιχείρηση μπορεί να αυξήσει τις πιθανότητές της για επιτυχία και μακροπρόθεσμη ανάπτυξη.
Γ.4 Προαπαιτούμενα Ακαδημαϊκά Προσόντα /Επαγγελματική Εμπειρία
Αναφορικά με τα ακαδημαϊκά και επαγγελματικά του προσόντα και προκειμένου να ανταποκρίνεται αποτελεσματικά στα καθήκοντά του ως Σύμβουλος Ανάπτυξης και Βιωσιμότητας Νεοφυών Επιχειρήσεων, ο Υποψήφιος θα πρέπει να είναι απόφοιτος σχολής τριτοβάθμιας εκπαίδευσης με τουλάχιστο τριετή επαγγελματική εμπειρία στο χώρο των επιχειρήσεων .
Σε ειδικές περιπτώσεις απόφοιτοι μεταλυκειακής εκπαίδευσης σε συναφή με τις επαγγελματικές τους δραστηριότητες σπουδές και πρόσθετη επαγγελματική εμπειρία τουλάχιστο πέντε ετών ως στελέχη ή ιδιοκτήτες επιχείρησης θα μπορούσαν να ανταποκριθούν στα προαναφερόμενα καθήκοντα.
Η πολύ καλή γνώση της αγγλικής γλώσσας αποτελεί απαραίτητη γλωσσική δεξιότητα εφόσον το εκπαιδευτικό πρόγραμμα και η εξέταση είναι στ’ αγγλικά ενώ η γνώση μιας δεύτερη ξένης γλώσσας θεωρείται ως επιπλέον προσόν.
Η χρήση ηλεκτρονικών υπολογιστών και οι γνώσεις στη χρήση και διαχείριση των κοινωνικών μέσων δικτύωσης αποτελεί επίσης απαραίτητη δεξιότητα.
Γ.5 Προϋποθέσεις Συμμέτοχής στις Εξετάσεις Πιστοποίησης του Σχήματος: Σύμβουλος Ανάπτυξης και Βιωσιμότητας Νεοφυών Επιχειρήσεων
Ο Υποψήφιος προς πιστοποίηση κατά ISO /IEC 17024 στο σχήμα : “Σύμβουλος Ανάπτυξης και Βιωσιμότητας Νεοφυών Επιχειρήσεων’’ προκειμένου να ανταποκριθεί επαρκώς στο ρόλο του και να είναι σε θέση να παρακολουθήσει επιτυχώς σχετικό πρόγραμμα κατάρτισης για να αποκτήσει τις απαραίτητες γνώσεις και δεξιότητες θα πρέπει να διαθέτει κατ΄ ελάχιστο τα ακόλουθα προσόντα:
Τυπικά Ακαδημαϊκά Προσόντα /Επαγγελματική Εμπειρία
Ο ρόλος ενός συμβούλου για μια startup επιχείρηση βασίζεται συχνά σε συνδυασμό ακαδημαϊκών γνώσεων και πρακτικής εμπειρίας. Αν και δεν απαιτείται συγκεκριμένο ακαδημαϊκό πτυχίο ή προσόν για να γίνεις σύμβουλος startup, υπάρχουν αρκετοί τομείς σπουδών που μπορούν να αποτελέσουν ισχυρή βάση για αυτόν τον ρόλο. Ακολουθούν ορισμένες ακαδημαϊκές βάσεις που μπορούν να συμβάλουν στο να είναι αποτελεσματικός o σύμβουλος για μια νεοφυή επιχείρηση:
- Διοίκηση/Διοίκηση Επιχειρήσεων: Σπουδές (προπτυχιακός ή μεταπτυχιακός τίτλος σπουδών) στη διοίκηση επιχειρήσεων ή σε συναφή αντικείμενα παρέχουν κατανόηση των διαφόρων επιχειρηματικών λειτουργιών, συμπεριλαμβανομένων των οικονομικών, του μάρκετινγκ, των λειτουργιών και της στρατηγικής. Εξοπλίζουν τους συμβούλους με γνώση των βασικών επιχειρηματικών αρχών και πρακτικών.
- Επιχειρηματικότητα: Ακαδημαϊκά προγράμματα ή μαθήματα επιχειρηματικότητας προσφέρουν πληροφορίες για τις μοναδικές προκλήσεις και ευκαιρίες που αντιμετωπίζουν οι νεοφυείς επιχειρήσεις. Καλύπτουν θέματα όπως η δημιουργία ιδεών, ο επιχειρηματικός σχεδιασμός, η αξιολόγηση ευκαιριών, η χρηματοδότηση και η κλιμάκωση. Αυτή η γνώση βοηθά τους συμβούλους να κατανοήσουν το οικοσύστημα των startup και να παρέχουν καθοδήγηση ειδικά για τους επιχειρηματίες.
- Οικονομικά: Η κατανόηση των οικονομικών εννοιών και της ανάλυσης είναι ζωτικής σημασίας για τους συμβούλους startup. Εκπαίδευση ή κατάρτιση στα (χρηματο)οικονομικά ή/και τη λογιστική παρέχουν γνώση των οικονομικών καταστάσεων, των μεθόδων αποτίμησης, των επιλογών χρηματοδότησης και του οικονομικού σχεδιασμού. Αυτό βοηθά τους συμβούλους να καθοδηγούν τις νεοφυείς επιχειρήσεις στη λήψη οικονομικών αποφάσεων, τη συγκέντρωση κεφαλαίων και τη χρηματοοικονομική διαχείριση.
- Μάρκετινγκ: Το υπόβαθρο στο μάρκετινγκ βοηθά τους συμβούλους να κατανοήσουν τη δυναμική της αγοράς, τη συμπεριφορά των πελατών και τις στρατηγικές επωνυμίας. Η γνώση της έρευνας αγοράς, της τμηματοποίησης πελατών και της επικοινωνίας μάρκετινγκ δίνει τη δυνατότητα στους συμβούλους να βοηθήσουν τις νεοφυείς επιχειρήσεις να αναπτύξουν αποτελεσματικές στρατηγικές μάρκετινγκ και να τοποθετήσουν τα προϊόντα ή τις υπηρεσίες τους.
- Στρατηγική: Οι ακαδημαϊκές σπουδές στη στρατηγική διαχείριση παρέχουν πλαίσια και εργαλεία για την ανάλυση της δυναμικής του κλάδου, την ανταγωνιστική τοποθέτηση και τη λήψη στρατηγικών αποφάσεων. Σύμβουλοι με ισχυρή βάση στρατηγικής μπορούν να βοηθήσουν τις νεοφυείς επιχειρήσεις να καθορίσουν την πρόταση αξίας τους, να εντοπίσουν ανταγωνιστικά πλεονεκτήματα και να αναπτύξουν βιώσιμα επιχειρηματικά μοντέλα.
- Καινοτομία και τεχνολογία: Δεδομένης της σημασίας της τεχνολογίας σε πολλές νεοφυείς επιχειρήσεις, η κατανόηση των διαδικασιών καινοτομίας και των αναδυόμενων τεχνολογιών μπορεί να είναι επωφελής. Τα ακαδημαϊκά προγράμματα διαχείρισης καινοτομίας ή διαχείρισης τεχνολογίας παρέχουν πληροφορίες για τα πλαίσια καινοτομίας, την υιοθέτηση τεχνολογίας και τη διαχείριση της τεχνολογικής αλλαγής.
- Ηγεσία και Οργανωτική Συμπεριφορά: Σύμβουλοι με γνώση των θεωριών ηγεσίας, της οργανωτικής συμπεριφοράς και της δυναμικής της ομάδας μπορούν να παρέχουν καθοδήγηση για τη συγκρότηση αποτελεσματικών ομάδων, την προώθηση μιας θετικής οργανωσιακής κουλτούρας και την ανάπτυξη ηγετικών ικανοτήτων σε νεοφυείς επιχειρήσεις.
- Νομικές και ρυθμιστικές πτυχές: Η εξοικείωση με το επιχειρηματικό δίκαιο, τα δικαιώματα πνευματικής ιδιοκτησίας και τη συμμόρφωση με τους κανονισμούς είναι σημαντική για τους συμβούλους για να βοηθήσουν τις νεοφυείς επιχειρήσεις να αντιμετωπίσουν νομικές προκλήσεις και να προστατεύσουν τα πνευματικά τους περιουσιακά στοιχεία.
Ενώ η ακαδημαϊκή γνώση παρέχει μια ισχυρή βάση, είναι σημαντικό να σημειωθεί ότι η πρακτική εμπειρία, οι γνώσεις του κλάδου και η συνεχής μάθηση είναι εξίσου πολύτιμες για τους συμβούλους startup. Ο συνδυασμός της ακαδημαϊκής γνώσης με την εμπειρία του πραγματικού κόσμου δίνει τη δυνατότητα στους συμβούλους να παρέχουν σχετική και πρακτική καθοδήγηση στους επιχειρηματίες στο οικοσύστημα των startup.
Στα επί μέρους προσόντα του η επαγγελματική του ενασχόληση με το χώρο των επιχειρήσεων είτε με την ιδιότητα του επιχειρηματία είτε του Συμβούλου ενισχύει τι γνώσεις και δεξιότητές του .
Γενικές Δεξιότητες ( ”Generic Skills ”)
Οι υποψήφιοι θα πρέπει να έχουν αυξημένες κοινωνικές δεξιότητες, όπως ευχέρεια στην επικοινωνία , αγωγή και ευγενική συμπεριφορά.
Θα πρέπει να έχουν ένα καλό επίπεδο γενικών γνώσεων ώστε να διαχειρίζονται αποτελεσματικά τις προσλαμβάνουσες πληροφορίες και εξελίξεις από τις διεθνείς αγορές. Να αναπτύσσουν ένα πνεύμα ομαδικής συνεργασίας με τους συνάδελφούς τους καθόσον οι διαδικασίες και τεχνικές εξαγωγών απαιτούν συντονισμένη και ομαδική δουλειά με όλα τα τμήματα μιας επιχείρησης
Ειδικές γνώσεις και δεξιότητες
Οι υποψήφιοι θα πρέπει να αποδεικνύουν τις εξειδικευμένες γνώσεις και δεξιότητες που διαθέτουν στον τομέα της Ανάπτυξης Νεοφυών Επιχειρήσεων. Η πιστοποίηση του παρόντος σχήματος είναι συνδεδεμένο με την παρακολούθηση από την μεριά των υποψηφίων, προγράμματος κατάρτισης διάρκειας τουλάχιστον 28 ώρες.
Γ.6 Περιγραφή Εξεταστικής Διαδικασίας
‘’Σχήμα: Σύμβουλος Ανάπτυξης και Βιωσιμότητας Νεοφυών Επιχειρήσεων’’
Το Σχήμα Πιστοποίησης Σύμβουλος Ανάπτυξης και Βιωσιμότητας Νεοφυών Επιχειρήσεων, προβλέπει καθορισμένη διαδικασία εξέτασης, όπου οι υποψήφιοι καλούνται σε μια τακτή και προσδιορισμένη ημερομηνία να συμμετέχουν σε γραπτές εξετάσεις.
Οι εξετάσεις προτείνεται να είναι ερωτήσεις κλειστού τύπου πολλαπλών επιλογών οι οποίες θα καλύπτουν το σύνολο των προτεινόμενων θεματικών ενοτήτων. Οι ερωτήσεις θα επιλέγονται με βάση ακαδημαϊκά κριτήρια ώστε να διασφαλίζεται με το πλέον αντικειμενικό τρόπο η αξιολόγηση των γνώσεων των υποψηφίων σε σχέση με το γνωστικό αντικείμενο του σχήματος αλλά και η κριτική τους ικανότητα αναφορικά με την άσκηση των επαγγελματικών τους δραστηριοτήτων ως ‘’Σχήματος: Σύμβουλος Ανάπτυξης και Βιωσιμότητας Νεοφυών Επιχειρήσεων ‘’
Οι ερωτήσεις κλειστού τύπου αποτελούν μια ‘’ Συμβατική μορφή Αξιολόγησης Κριτηρίου ‘’ και καλύπτουν τις προαναφερόμενες επιλογές.
Η γραπτή διαδικασία και οι κλειστού τύπου ερωτήσεις εξασφάλισαν την πλέον αντικειμενική αξιολόγηση των υποψηφίων στη βάση της αμεροληψίας και των ίσων ευκαιριών.
Το σύνολο των ερωτήσεων 30 τον αριθμό, καλύπτουν το περιεχόμενο των θεματικών ενοτήτων (syllabus) του Περιγράμματος του.
Οι ερωτήσεις κλειστού τύπου αποτελούν μια ‘’ Συμβατική μορφή Αξιολόγησης Κριτηρίου ‘’ και καλύπτουν τις προαναφερόμενες επιλογές.
Η γραπτή διαδικασία και οι κλειστού τύπου ερωτήσεις εξασφάλισαν την πλέον αντικειμενική αξιολόγηση των υποψηφίων στη βάση της αμεροληψίας και των ίσων ευκαιριών.
Το σύνολο των ερωτήσεων (30 τον αριθμό), καλύπτουν το περιεχόμενο των θεματικών ενοτήτων (syllabus) του Περιγράμματος του ” Σχήματος: Σύμβουλος Ανάπτυξης και Βιωσιμότητας Νεοφυών Επιχειρήσεων”
Επιτυχής θεωρείται ο Υποψήφιος ο οποίος συγκεντρώνει το 70% της μέγιστης βαθμολογίας.
Τα θέματα διαφοροποιούνται σε κάθε εξεταστική διαδικασία προκειμένου να διασφαλιστεί η αμεροληψία και η αντικειμενικότητα της εξέτασης.
Για το σκοπό αυτό ο Υπεύθυνος των εξετάσεων αναλαμβάνει να προετοιμάσει ένα πολλαπλάσιο σύνολο ομάδας ερωτήσεων του ίδιο βαθμού δυσκολίας και αντίστοιχης παιδαγωγικής αξιολόγησης οι οποίες καλύπτουν το σύνολο των θεματικών ενοτήτων που συνθέτουν το γνωστικό αντικείμενο του σχήματος
Πιο συγκεκριμένα από ένα σύνολο 169 επιλεγμένων ερωτήσεων, του ίδιου επιπέδου δυσκολίας, διαμορφώνονται τα τεστ των μελλοντικών εξετάσεων σε ομάδες των 30 ερωτήσεων .
Επισημαίνεται ότι η παρούσα εξεταστική διαδικασία προβλέπεται μετά από σχετική ανασκόπηση της τεχνικής επιτροπής του διαπιστευμένου Φ.Π.Π και του υπευθύνου των εξετάσεων να αναθεωρείται και επικαιροποιείται στη βάση των μελλοντικών απαιτήσεων και αναγκών του σχήματος.
Διάρκεια Ισχύος του Πιστοποιητικού
Το Πιστοποιητικό του Σχήματος «Σύμβουλος Ανάπτυξης και Βιωσιμότητας Νεοφυών Επιχειρήσεων» έχει διάρκεια τέσσερα (4) έτη. Μετά την λήξη του ο κάτοχος θα πρέπει να ακολουθήσει εάν το επιθυμεί τις προβλεπόμενες διαδικασίες επαναπιστοποίησής του.
ΘΕΜΑΤΙΚΕΣ ΕΝΟΤΗΤΕΣ
επικοινωνήστε μαζί μας