Γ.1 Τεκμηρίωση της Αναγκαιότητας του σχήματος ‘’Μέντορας Έγκαιρης Προειδοποίησης Μ.Μ.Ε‘‘
Ορισμοί :
To ”Mentoring”συνίσταται σε μια δυναμική συμβουλευτική σχέση μεταξύ δύο μερών του ”Μέντορα” και του ”Προστατευόμενου /Καθοδηγούμενου’‘(‘’Mentee”/ ”Protégé ‘‘) στην οποία διέπει η βασική αρχή της αμοιβαίας εμπιστοσύνης, κατανόησης και εχεμύθειας.
Στόχος του ”Μέντορα” είναι να προωθήσει τον καθοδηγούμενο σ’ εκείνο το επαγγελματικό επίπεδο ώστε να είναι είναι σε θέση να αναπτύσσει την ικανότητα και πεποίθηση να παίρνει τις δικές του αποφάσεις , να εμπλουτίζει τη γνώση και να βελτιώνει και εμπλουτίζει τις δεξιότητές του.
Μέσα από το ”Mentoring” προωθείται η Ανάπτυξη Σχέσεων /Εκτίμηση / Εκγύμναση/ Καθοδήγηση.
To ”Mentoring” στην επιχειρηματικότητα / ” Business Mentoring ”
Τα τελευταία χρόνια οι επιχειρήσεις μεσαίου και μικρού μεγέθους( Μ.Μ.Ε) αντιμετωπίζουν στη πλειοψηφία τους προβλήματα βιωσιμότητας και ανταγωνιστικότητας καθόσον το παγκοσμιοποιημένο επιχειρηματικό περιβάλλον δημιούργησε έντονες πιεστικές καταστάσεις λόγω της οικονομικής κρίσης .
Πολλές Μ.Μ.Ε λόγω της περιορισμένης διοικητικής , οικονομικής τους επάρκειας και δομής , και προκειμένου να αντιμετωπίσουν τα προαναφερόμενα προβλήματα απευθύνονται σε εξωτερικούς συμβούλους.
Στη βάση της ανάγκης για μια επιχείρηση να είναι ευέλικτη , καινοτόμα και βιώσιμη και με γνώμονα το γεγονός ότι μια ΜΜΕ και το αντίστοιχο έμψυχο υλικό της αναζητά μια ολοκληρωμένη συμβουλευτική υποστήριξη και καθοδήγηση 360° , διαμορφώθηκε ο θεσμός του ”Mentoring” στην επιχειρηματικότητα ή όπως είναι γνωστό διεθνώς με τον όρο ” Business Mentoring ”
Το ” Business Mentoring ” αποτελεί μια πρακτική η οποία υιοθετείται ολοένα και περισσότερο τα τελευταία χρόνια , ώστε να επιτευχθεί η υποστήριξη και η ενίσχυση των Επιχειρηματιών και του Ανθρώπινου Δυναμικού των Επιχειρήσεων μέσα από τη μεταφορά τεχνογνωσίας και διαχείρισης γνώσης από εξειδικευμένα και έμπειρα άτομα .
Στόχος του ” Business Mentoring ” είναι η υποστήριξη και ανάδειξη σε μια επιχείρηση νέων στελεχών διοίκησης , αύξηση της παραγωγικότητας και ενίσχυση της ανταγωνιστικότητας , η διαμόρφωση μιας εταιρικής κουλτούρας και η σύνδεση των ατομικών στόχων των ” προστατευόμενων” ( mentee) με τους στόχους της επιχείρησης
Γ.2 Περιγραφή του αντικειμένου της Δραστηριότητας του ‘’Μέντορα Έγκαιρης Προειδοποίησης Μ.Μ.Ε‘‘
ΤΟ ΠΕΡΙΓΡΑΜΜΑ ΤΟΥ ”ΜΕΝΤΟΡΑ ΕΓΚΑΙΡΗΣ ΠΡΟΕΙΔΟΠΟΙΗΣΗΣ ”
Περιγραφή και Καθορισμός του ”Mentoring”
Η βασική αρχή που διέπει τη σχέση Μέντορα -Προστατευόμενου χαρακτηρίζεται από την εθελοντική συμμετοχή και των δύο μερών και συνήθως διαρκεί μια καθορισμένη περίοδο χρόνου.
➥Ο Μέντορας διαμορφώνει μια διαπροσωπική σχέση με τον προστατευόμενό του / Επιχειρηματία και του παρέχει συνεχή υποστήριξη , καθοδήγηση και πρακτική βοήθεια
➥Ο Μέντορας επιλέγει και διαμορφώνει μια διαδικασία στην οποία μοιράζεται με τον Προστατευόμενό του, τις προσωπικές του δεξιότητες , τη γνώση και την εμπειρία του.
➥Ο Μέντορας επιδιώκει να βοηθήσει τον Προστατευόμενό του να αποκτήσει τις απαραίτητες δεξιότητες , γνώσεις και αυτοπεποίθηση προκειμένου να επιτύχει τη βελτίωση της απόδοσής του σ’ ένα υψηλότερο επίπεδο
➥Ο Μέντορας διασφαλίζει ότι ο Προστατευόμενός απολαμβάνει την αμεροληψία , την καθοδήγηση χωρίς υποκειμενικότητα .
➥Ο Μέντορας ακολουθεί μια διαδικασία της από κοινού συνεργασίας με τον Προστατευόμενό του ώστε να επιτευχθούν προκαθορισμένοι στόχοι και επιδιώξεις .
➥Ο Μέντορας επιλέγει την αμφίδρομη επικοινωνία και σχέση με τον Προστατευόμενο ώστε τα δύο ενδιαφερόμενα μέλη να διέπονται από ικανοποίηση για την πρόοδο που έχει συντελεστεί και για τις επιτυχίες που σημειώθηκαν.
Στο ‘Business Mentoring ” οι υπηρεσίες που προσφέρει ο Μέντορας προς την Επιχείρηση και το Ανθρώπινο Δυναμικό της αποτελούν ένα διακριτό πεδίο καθοδήγησης το οποίο δεν επικαλύπτει άλλες μορφές υποστήριξης της Επιχείρησης ( π.χ. Coaching, Σύμβουλοι Επιχειρήσεων, κ.λπ.)
Τα καθήκοντα που αναλαμβάνει ο Μέντορας σε σχέση με την Υποστήριξη μιας Επιχείρησης επικεντρώνονται ως ακολούθως:
➥Δυνατότητα να συντάσσει σχέδια στρατηγικής αντιμετώπισης προβλημάτων για λογαριασμό και σε συνεργασία με την Επιχείρηση/Επιχειρηματία
➥Καθοδηγεί την Επιχείρηση /Επιχειρηματία στη διαδικασία εφαρμογής αλλαγών
➥Υποστηρίζει την Επιχείρηση / Επιχειρηματία στην εξεύρεση αποτελεσματικών λύσεων σε προβλήματα που προκύπτουν
➥Βοηθά την Επιχείρηση / Επιχειρηματία να βρει τις πλέον διαθέσιμες αποτελεσματικές λύσεις
➥Υποστηρίζει την εφαρμογή των στρατηγικών ανάταξης της Επιχείρησης
➥Κινητοποιεί τον Επιχειρηματία
➥Βοηθά τον Επιχειρηματία να ανακτήσει το έλεγχο της προσωπικής και επαγγελματικής αυτοπεποίθησης του.
Ακαδημαϊκό / Επαγγελματικό Προφίλ
Ο Μέντορας θα πρέπει να είναι απόφοιτος μιας Σχολής Ανώτατης Εκπαίδευσης ( ΑΕΙ / ΤΕΙ) ανεξάρτητα από την ειδικότητα που έχει αποκτήσει , καθόσον οι παρεχόμενες υπηρεσίες του καλύπτουν το σύνολο των επιχειρηματικών δραστηριοτήτων μιας Επιχείρησης στους τομείς: Υπηρεσίες / Μεταποίηση/ Εμπόριο .
Στα επί μέρους προσόντα του η επαγγελματική του ενασχόληση με το χώρο των επιχειρήσεων είτε με την ιδιότητα του επιχειρηματία είτε του Συμβούλου ενισχύει τι γνώσεις και δεξιότητές του .
Ενδεικτικά και όχι δεσμευτικά αναφέρονται επαγγελματικές ειδικότητες, το προφίλ και το ακαδημαϊκό τους υπόβαθρό ευνοούν την ενασχόληση των υποψηφίων με το ” Business Mentoring”:
- Νομικοί
- Ειδικοί στην Αναδιάρθρωση Επιχειρήσεων
- Οικονομικοί Σύμβουλοι
- Φοροτεχνικοί
- Ειδικοί στις Πωλήσεις
- Εδικοί στο ”Branding”
- Ειδικοί του ”Marketing”
- Ειδικοί στο Ηλεκτρονικό Εμπόριο
- Ψυχολόγοι
- Ειδικοί στην Καθοδήγηση (Coaching) Επιχειρήσεων
- Ειδικοί στην ενδοεπιχειρησιακή Εκπαίδευση
- Διαμεσολαβητές
Η γνώση της Αγγλικής γλώσσας και οι πιστοποιημένες γνώσεις Η/Υ αποτελούν πρόσθετο επαγγελματικό προσόν.
Γ.5 Προϋποθέσεις Συμμετοχής των Υποψηφίων στις Εξετάσεις Πιστοποίησης του Σχήματος: ”Μέντορας Έγκαιρης Προειδοποίησης Μ.Μ.Ε ”
Η πιστοποίηση του παρόντος σχήματος είναι συνδεδεμένη με την παρακολούθηση από την μεριά των υποψηφίων, ενός προγράμματος κατάρτισης διάρκειας τουλάχιστον 20 ωρών.
(Επισυνάπτεται στο παράρτημα οι προτεινόμενες θεματικές ενότητες που συνθέτουν το γνωστικό αντικείμενο του προγράμματος).
Ο Υποψήφιος προς πιστοποίηση κατά ISO /IEC 17024 στο σχήμα :
” Μέντορας έγκαιρης Προειδοποίησης Μ.Μ.Ε”
προκειμένου να ανταποκριθεί επαρκώς στο ρόλο του και να είναι σε θέση να παρακολουθήσει επιτυχώς σχετικό πρόγραμμα κατάρτισης για να αποκτήσει τις απαραίτητες γνώσεις και δεξιότητες θα πρέπει να διαθέτει κατ’΄ ελάχιστο τα ακόλουθα προσόντα:
Τυπικά Ακαδημαϊκά Προσόντα
Να είναι απόφοιτος μιας Σχολής Ανώτατης Εκπαίδευσης ( ΑΕΙ / ΤΕΙ) ανεξάρτητα από την ειδικότητα, καθόσον οι παρεχόμενες υπηρεσίες του καλύπτουν το σύνολο των επιχειρηματικών δραστηριοτήτων στους τομείς: Υπηρεσίες / Μεταποίηση/ Εμπόριο .
Επιπλέον η γνώση της Αγγλικής γλώσσας και οι πιστοποιημένες γνώσεις Η/Υ αποτελούν πρόσθετο προσόν.
Επαγγελματική Εμπειρία
Στα επί μέρους προσόντα του η επαγγελματική του ενασχόληση με το χώρο των επιχειρήσεων είτε με την ιδιότητα του επιχειρηματία είτε του Συμβούλου ενισχύει τι γνώσεις και δεξιότητές του .
Γενικές Δεξιότητες ( ”Generic Skills ”)
Οι υποψήφιοι θα πρέπει να έχουν αυξημένες κοινωνικές δεξιότητες, όπως ευχέρεια στην επικοινωνία, αγωγή και ευγενική συμπεριφορά.
Θα πρέπει να έχουν ένα καλό επίπεδο γενικών γνώσεων ώστε να διαχειρίζονται αποτελεσματικά τους προστατευόμενούς τους και να αναπτύσσουν ένα πνεύμα συνεργασίας, αμοιβαίας εμπιστοσύνης και κατανόησης. Να περιφρουρούν την ουδετερότητά τους σε σχέση με τους προστατευόμενούς τους, και να λειτουργούν ως πρότυπο ρόλου.